Direktlänk till inlägg 29 mars 2011
GLASS
Tänk dig en varm sommardag. Solen brinner i din hud, vinden blåser i ditt hår. Det fläktar. Du sitter med de du tycker så mycket om och hör havets brus.
Doften av choklad får dina näsborrar att darra, smaken av de små dajmkulorna sprids i hela kroppen när tänderna krossar dem till smulor.
Finns det något som är så underbart som glass?
Nästan inte. Faktiskt.
Man kan äta glass på olika vis:)
SMULTRONSTÄLLET I SÖDERKÖPING
Det är ett ställe jag rekommenderar alla att åka till. De är mästare på att göra GOD glass.
Här är lite information från dem om glass:
"Det är ingen som riktigt vet hur länge människor har kunnat göra glass. Mycket tyder på att det var kineserna som uppfann glassen, kanske redan så tidigt som för 5000 år sedan. Kinas kejsare tröttnade på att allt vatten jämt var ljummet så han skickade slavar till bergen för att hämta snö och is. Efter ett tag kom kineserna på hur man kunde hindra snö och isen att smälta med hjälp av salpeter. Ungefär samtidigt kom Kejsarens kock på att om man blandade snö och is med frukter samt bärsaft så fick man en väldigt välsmakande produkt. Nu hade man uppfunnit den första glassen. Receptet spred sig sedan till Indien och Persien, och därefter till Medelhavsområdet.
Under medeltiden föll glassen i glömska ända tills Marco Polo återvände från Kina under slutet av 1200-talet. Därifrån förde han med sig hem recept på en dessert av sorbettyp.
Glassen blev otroligt populär i de europeiska hoven och smaksättningarna hade ingen gräns.Under 1600-talet spred sig glassen ut över Europa. Gräddglassen, det vill säga den sorten vi normalt äter i Sverige idag, är en relativt sen företeelse. Denna uppfanns av den sicilianske konditorn Cutelli omkring 1660. I Frankrike kallades den fromages glacés (vilket gett upphov till det svenska ordet glass).
Gustav III var den som introducerade glassen i Sverige, men det dröjde fram till 1800-talet innan den blev verkligt populär. En anledning var att det länge ansågs ohälsosamt att förtära frusen mat.
Denna syn kom att ändras radikalt och från slutet av 1800-talet blev denna efterrätt oerhört populär. Detta håller i sig än idag!
Kort instick:
USA: 20 liter glass/år/person
Norge: 13,2
Finland: 12,3
Sverige: 12,2
Danmark: 8,8"
Kolla in deras meny: http://glassrestaurang.smultronstallet.se/page.asp?id=11
Såg Robban Gustavsson på Cirkus idag. Himla kul och många bra poänger. Men vissa bitar var lite långdragna. Nåväl, i sin karaktär som Göran är han outstanding! Då kunde man knappt andas pga allt skratt. Är lite trött så jag skriver bara d...
Till dig, min fina vän. Du betyder så mycket för mig, så du anar inte DU vet vem du är, och oavsett vad för hinder som möter dig så kommer DU att klara dig Du är aldrig ensam Du är en glädje...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 | 19 | 20 |
|||
21 | 22 |
23 |
24 | 25 | 26 |
27 | |||
28 |
29 | 30 |
31 | ||||||
|